Detox is nooit een antwoord

door | 7:47 pm | Binding, Vitaliteit, Voeding

Het lichaam maakt meer dan 25 miljoen cellen per seconde aan, vervangt 600.000 huidcellen per uur, terwijl de nieren het totale lichaamsvocht per dag 70 maal filtert en opschoont. Jouw lichaam is niet afhankelijk van specifieke voedingsmiddelen op specifieke tijdstippen. Waarom denk je dat een detox nodig is?

 

Het lichaam hoeft niet dagelijks vitamines en mineralen binnen te krijgen, want het lichaam is zeer efficient in hergebruik, heeft vele buffers en allerlei complexe beveiligingssystemen die zorgen dat alles in goede banen blijft lopen. Het heeft daarom geen behoefte aan detox dieten of -programma’s, omdat die in een jaar nog niet voor elkaar krijgen wat het lichaam in enkele seconden doet. Het is bijna beledigend voor die wonderbaarlijke machine die het menselijk lijf heet.

Wat je lichaam wel nodig heeft is gevarieerde voeding, voldoende slaap, beweging en vooral het vertrouwen van jou dat hij het zelf op kan lossen. Met gevarieerde voeding, maakt hij zelf de bouwstenen aan die op dat moment nodig zijn. Met beweging distribueert hij deze naar de juiste plaatsen en met slaap wordt alles geïnspecteerd en onderhouden. Deze activiteiten maken onderdeel uit van het lichaamseigen detoxsysteem samen met de lever, de nieren en talloze andere organen die je lijf rijk is.

Zorg daarom dat je jouw lichaam voldoende slaap geeft, meerdere malen per dag op een tempo wandelt waardoor je sneller gaat ademen en in rust ervaart dat je lichaam meer wijsheid heeft dan 1.000 detoxgoeroes. Toch heeft het lichaam soms hulp nodig en ga daarvoor dan naar een huisarts die je serieus neemt. Toon je lichaam respect en geeft het gevarieerde voeding, voldoende slaap, beweging en indien nodig een bezoek aan de huisarts. Wat je probleem ook is, een detox is nooit het antwoord.

Geraadpleegde bron(nen)

  • Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2015 Dec;28(6):675-86

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.