Leef jij in virtual reality?

door | 4:58 pm | Binding, Vitaliteit

Jij bent graag onafhankelijk, meester van je eigen lot, diegene die de regie over eigen leven neemt. Dat verlangen is sterk, maar is het ook realistisch?
Het idee dat je alles zelf zou moeten kunnen en vooral de dingen moet doen die je leuk vindt, heeft de afgelopen decennia geleid tot grote problemen. Het is sterk gericht op het individu en het individualisme heeft het leven verarmd. Wij zijn niet gemaakt om alles maar aan ons zelf te verbeteren, zodat we succesvol kunnen zijn. Mensen die met dit idee rondlopen en ernaar handelen blijken vaker te maken te hebben met burn-out, depressie, nervositeit, etc., ook als ze succesvol zijn. Ze zitten gevangen in een wereld die niet echt is, virtual reality dus.
 
Een mens kan niet in zijn eentje overleven, dat lijkt maar zo, omdat je het met technologie kunt verhullen. Maar zelfs met de moderne technologie, zijn we samen nog steeds sterker. Dat betekent niet dat je jezelf hoeft weg te cijferen, om het collectief te dienen. Het betekent dat je soms gewoon om hulp mag vragen, wanneer je in nood bent. Zij maken dan impact op jouw leven, als jij het toestaat. Inderdaad, autonoom zijn betekent niet dat je het alleen hoeft te doen.
 
Als je iets wilt bereiken, dan is het niet alleen effectiever om dat met anderen te na te streven, je kunt het succes ook nog eens delen. Wat is succes waard, als je het niet kunt delen? Stap daarom uit de virtual reality en leef in de echte wereld. 
 

Geraadpleegde bron(nen)

  • Kasser T (1993), Ryan RM. A dark side of the American dream: correlates of financial success as a central life aspiration.J Pers Soc Psychol. 1993 Aug;65(2):410-22

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.