Vitaliteit is dankbaarheid

door | 2:32 pm | Binding, Vitaliteit

Het is fijn om mensen om je heen te hebben waar je het goed mee kunt vinden en waar je op kunt rekenen. Je kunt die band nog zoveel sterker maken door eens de tijd te nemen voor dankbaarheid. 

Je kunt altijd iemand bedanken voor iets, maar soms is het nog beter om er echt even tijd voor te nemen met behulp van een brief die bestaat uit drie delen:

1. Wie ben je dankbaar?
2. Wat heeft deze persoon gedaan / gelaten?
3. Wat heeft dat vandaag de dag nog voor effect?

Het is soms lastig om hieraan te beginnen, omdat je denkt dat de ander het niet kan appreciëren of zelfs gênant vindt. Daar is echter onderzoek naar gedaan en de ontvangers zijn niet alleen prettig verrast, maar hun stemming knapt ook onmiddellijk op en het verbetert de relatie. Als klap op de vuurpijl, voelt de schrijver zich meestal ook beter tijdens en direct na het schrijven en versturen van de brief. Er is veel om dankbaar voor te zijn als je een dankbaarheidsbrief overweegt. Wat let je?

Geraadpleegde bron(nen)

  • Kumar A (2018), Epley N. Undervaluing Gratitude: Expressers Misunderstand the Consequences of Showing Appreciation. Psychol Sci. 2018 Jun 1:956797618772506

Redactionele noot

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.